Å spise solnedganger som drops

«Folkens jeg kommer med nyheter!
Jeg må be om absolutt stillhet
Ventetida er over
Det kommer til å falle snø i natt.

Her kommer vinteren
Her kommer den kalde fine tida
Her kommer vinteren
Endelig fred å få»
Bilde
God jul og godt nytt år 2021

Jokke, eller Joachim Nielsen, som han egentlig het, er ansett som én av de virkelig store innen norsk rock. Sammen med Raga Rockers, deLillos og DumDum Boys  utgjør han det mange kaller «De fire store». Hva har de fire gjort for å fortjene en slik heder? Musikken er selvsagt viktig, men mange vil nok mene at det er tekstene som virkelig har gjort dem store. Alt fra rå og rett fram hverdagspoesi fra Jokke til kryptiske, mystiske og noen ganger uforståelige ordkjeder fra Kjartan Kristiansen i DumDum Boys. DumDum Boys sier det imidlertid forståelig og treffsikkert i starten av låta «Tynn tråd» fra 2006. 

«Det er gode tider for dårlig nytt.
Tar ett skritt dit, og ett skritt feil,
Og får en liten dytt.»

Pandemi var et ukjent ord for de fleste i 2006, og det kan umulig ha vært det de tenkte på da de skrev låta, men jeg synes allikevel de første linjene passer godt for å beskrive tida vi lever i. Det er faktisk ganske gode tider for de som må, vil eller ønsker å servere dårlig nytt.

«Er det ikke deilig å ha noen å hate?
Føles det ikke godt å ha noen å hate?
Er det ikke herlig å slå dem flate?
Er det ikke deilig å ha noen å hate?»

«Noen å hate» med Raga Rockers er trolig enda mer tidsaktuell nå enn den var da den kom i 1990. Dessverre tror jeg hat og hatretorikk er enda mer framtredende nå enn den var i de, tross alt, ganske uskyldige 80- og 90-årene. Sosiale medier bidrar selvsagt mye til det. Det er masse positivt å si om sosiale medier. De bringer blant annet folk sammen. Dessverre har de også blitt en boltreplass for de som har onde hensikter eller de som bare vil lage rabalder og krøll og ikke har så mye godt å si om noen. Jeg synes det er mye mer oppbyggelig når folk bruker sosiale medier til for eksempel å ønske hverandre god jul og for å skape god stemning. 

Heldigvis er det også en del opp til oss sjøl hvordan vi tar i mot og lar oss påvirke av det negative rundt oss. Det er ikke alltid lett, men kanskje et annet (og kanskje i hvert fall delvis forståelig?) Dum Dum-sitat kan hjelpe oss med det?

«Kan spise bær, trenger ikke mye penger
Droppe jenter, TV og fjerne planer
Kan nynne rundt i skogen,
og terpe for deg sjøl at
Det kunne vært verre
Det kunne vært verre
Det kunne vært verre
Det kunne vært verre»

Selv når det er mørketid både i konkret og overført betydning, så kunne det vært verre! Det går ikke an å komme bort fra at Norge – for de fleste av oss - er et svært godt land å bo i. Vi har blant annet fantastisk natur, gode støtteordninger og forholdsvis lav arbeidsledighet. Det kan vi ikke tillate oss å glemme, for det kunne faktisk vært
langt verre.

Og som om det ikke var nok, så går det an å drømme seg både bakover og framover i livet. Låta «Neste sommer» med deLIllos har vi alle hørt. Den er litt framover og bakover for meg. Litt om minner fra varme sommerdager som har vært og litt om nye og varme sommerdager som skal komme.

«Når du en gang kommer neste sommer
Skal jeg atter være her
Og vi skal synge gamle sanger om igjen
Når du en gang kommer neste sommer
Skal vi atter drikke vin
Og vi skal snakke sammen om de samme gamle ting»

Kanskje hjelper det å tenke litt sånn nå når vi går inn i nok ei uvanlig og ikke helt ideell jul? Kanskje kan vi drømme oss både litt framover og litt bakover i tid? Kanskje kan vi drømme oss vekk fra pandemi, IT-problemer, små og store utfordringer på jobben og det som venter oss de neste månedene?

Kanskje skal vi heller tenke at vi på Fagskolen Innlandet faktisk takler utfordringer ganske bra og at vi har mye å være stolte over? Jeg er i hvert fall stolt av det vi sammen har fått til i året som har gått. Det er neimen ikke få utfordringer vi har fått servert!

Jeg er også takknemlig for at jeg har så mange bra og blide folk rundt meg på jobben; folk jeg er sjefen til, men som jeg selvsagt også ser på som kolleger. Det gir meg tro på 2022 skal bli skikkelig bra!

Og mens jeg venter på et knallbra 2022, så har jeg en skummel plan. Julegløgg, litt rødvin, god mat, «Love Actually» på tv’en (ikke si det til noen), skiturer og åtte timer med Beatlesdokumentar blir batteriladinga denne jula.

Gå nå ut og spis solnedganger som drops (fritt etter Kjartan Kristiansen).

Jeg ønsker dere alle ei riktig god jul!

Med vennlig hilsen Gard Tekrø Rolid