Ingvild fant akkurat det studiet som passet for henne
Produsert av Tun Media i samarbeid med Fagskolen Innlandet.
|Ingvild Oldre Heggom er trebarnsmor, grunnskole- og kulturskolelærer, og melkebonde på en fjellgård i Valdres. I tillegg har hun fullført en to-årig utdanning i Grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket ved Fagskolen Innlandet.

– Det var travelt å ta en utdanning ved siden av jobb og familieliv, men det var verdt det. Det at studiet er deltid og nettbasert, gjorde det mulig å drive gård og ha annen jobb ved siden av studiene.
Samlingene ga et godt grunnlag for å dykke ned i faget, knytte kontakter og ikke minst få ny kunnskap og nye perspektiver, forteller Ingvild entusiastisk.
Hun har drevet med melkeproduksjon 680 meter over havet på gården Øvre Bakken i Vang i Valdres siden 2011. I fjøset har hun ti kyr, tre kviger og noen binger med småkalver.
Hun er brennende opptatt av bevaringsverdige storferaser og støling, som det er lange tradisjoner for i Valdres.
– Ideen om å ta landbruksutdanning ved Fagskolen Innlandet kom da jeg fikk et brev fra landbrukskontoret. Studiet om Grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket så veldig interessant ut. Det var jo akkurat det jeg drev med selv!
Fjellandbruket er beitebasert med kort sommersesong og få slåtter per år. Det gir ekstensiv drift og andre problemstillinger enn det man for eksempel forbinder med de store melkebrukene på flatlandet.
Derfor er det så bra at det finnes et eget studium for nettopp dette, synes Ingvild.

– I løpet av studiet var vi innom mange temaer innen husdyrproduksjon, planteproduksjon og økonomi, alt med en praktisk vinkling som jeg kunne bruke i min drift. Vi var på flere gårds- og industribesøk, der vi så på ulike driftsformer, dyr, bygninger, gras og beite. I hovedoppgaven skrev jeg et veiledningshefte for drift med bevaringsverdige husdyrraser. Dette mangler i rådgivningstjenesten i dag, så kanskje gir mitt studium nytte også for andre, sier Ingvild håpefullt.
Praktisk tilnærming og dyktige forelesere
Studiet Grovfôrbasert husdyrproduksjon for fjellandbruket er et toårig studium ved Fagskolen Innlandet som gir 60 studiepoeng. Studiet består av fire hovedemner:
- Driftsledelse og økonomi
- Planteproduksjon med vekt på grovfôr og beite
- Husdyrproduksjon
- Fordypningsarbeid/hovedprosjekt
Lærer på to av emnene og koordinator for studiet, er Ola Barstad, som selv er fjellbonde og derfor enkelt kan sette seg inn i problemstillingene i faget.
– Studiet handler om å drive landbruk under klimatiske forhold der det eneste du kan dyrke effektivt er grovfôr. Studentene er enten bønder eller kommende bønder fra ulike fjellregioner i landet.
Studiet passer også for rådgivere eller andre som ønsker å jobbe i fjellandbruket. Fire ganger i halvåret samles vi på Storsteigen videregående skole i Alvdal, og samlingene består av forelesninger i kombinasjon med gårdsbesøk og ekskursjoner.
I tillegg gjennomføres det jevnlige forelesninger og oppgaveløsning mellom samlingene. Fullført utdannelse gir tittelen Agrotekniker, sier Barstad.
Han er klar på at studentene har mye igjen for å gjennomføre et studie ved Fagskolen
Innlandet.
– Et fagstudium er veldig rett på det du jobber med og vi lærer deg den beste praksisen. Foreleserne ved Fagskolen Innlandet er dyktige fagfolk fra NIBIO, NLR og andre viktige organisasjoner innen norsk landbruk. Samtidig gir studiet et godt kontaktnett med andre som står overfor tilsvarende problemstillinger i hverdagen. Det er både trivelig og nyttig, mener Barstad.
Les også: Anders kombinerer jobb og studier for å bedre egen kornproduksjon