Hopp til hovedinnhold

Fagskoleutdanningen satte fart på Espens arbeidskarriere

Henning Raae Fosslien

|

Espen Hauge var med Fagskolen Innlandet på seminar for å fortelle om mulighetene utdanningen åpnet for han.

- Jeg har hatt et enormt utbytte av det jeg lærte på Fagskolen Innlandet. Det er det valget som resulterte i de innholdsrike årene jeg har hatt og de jeg skal fortsatt ha i arbeidslivet, sier tidligere student Espen Hauge. Foto: Henning Raae Fosslien

Under Industridagene Innlandet arrangerte Norengros Johs Olsen i samarbeid med Fagskolen Innlandet og NTNU logistikkfrokost.

Ruth Laeskogen Hoff, avdelingsleder industriell teknologi og logistikk ved fagskolen, var en av foredragsholderne. Hun hadde med seg tidligere student, Espen Hauge, for å vise frem hvilke muligheter logistikkutdanningen ved skolen gir studentene ute i arbeidslivet.

– Jeg hadde hele livet søkt innenfor egen komfortsone, men så tok jeg steget til skolebenken igjen og det resulterte i en utrolig reise, sier Hauge.

Ny jobb

Hauge hadde jobbet seg fra å være nettbutikkmedarbeider, lageransatt og drevet kundeservice i Japan Photo. I 2017 inntok han stillingen som logistikksjef i selskapet.

– Jeg hadde vært innom alle ledd i organisasjonen, utenom regnskap. Logistikk var noe jeg selv følte jeg var god på, spesielt siden jeg hadde erfaring og kunnskap om alle ledd og så helheten i verdikjeden, sier Hauge.

I ny jobb som logistikksjef støtte han dog på utfordringer. – Det irriterte meg at det ble brukt ord og uttrykk i forhandlingsmøter som jeg ikke forstod. Det var et stammespråk og en terminologi jeg ikke kunne, sier Hauge og fortsetter:

– Dette trigget ønsket mitt om å heve kompetansen min. Jeg ønsket å hekte den praktiske erfaringen jeg hadde med mer teori og kompetanse.

Praktisk

Valget falt på Fagskolen Innlandet og logistikkingeniørstudier. Disse tok han på deltid, på nett, over fire år.

– Fagskolen Innlandet tilbød den fleksibiliteten som jeg trengte. Deltid- og nettstudier appellerte til livssituasjonen min, samtidig hadde de et studiested tett på hvor jeg bodde da, sier Hauge.

Han innrømmer at å komme i gang igjen som student var tungt, men at han tidlig innså at han ville ha stort behov for innholdet.

– Det var mange flinke forelesere og medstudenter. Fellesskapet var veldig bra. Det var mye i undervisningen som jeg kunne relatere til og ta rett inn i jobben jeg hadde. Det underbygget at valget jeg hadde tatt var rett, sier Hauge.

- Fagskolen Innlandet tilbød den fleksibiliteten som jeg trengte. Deltid- og nettstudier appellerte til livssituasjonen min, samtidig hadde de et studiested tett på hvor jeg bodde da, sier Hauge. Her i samtale med avdelingsleder industriell teknologi og logistikk, Ruth Laeskogen Hoff. Foto: Henning Raae Fosslien

Suksess

Og med økende kompetanse kom også jobbtilbudene på rekke og rad. – Jeg fikk nye jobbtilbud omtrent hvert semester. Studiene åpnet nye muligheter umiddelbart, sier Hauge.

Med ønske om å lære noe nytt forlot han derfor Japan Photo etter 10 år og gikk til jobb som logistikk-koordinator på hovedlageret til Nille.

– Der ble det bratt læringskurve. Spesielt omkring inngående logistikk, regler for varelevering og kostnad/ansvar i verdikjeden, sier Hauge.

Han lærte også mye om containerpriser og flåtestyring verden rundt, alt for å sørge for at Nille sine butikker alltid fikk riktige varer levert til riktig tid.

Headhuntet

I takt med studiene og jobb oppdaterte Hauge LinkedIn-profilen sin. Arbeidserfaringen i kombinasjon med studiene gjorde at flere selskaper tok kontakt.

– Jeg fikk nye jobbtilbud bare et par dager etter at jeg hadde opprettet profil der, sier Hauge.

Plattformen var perfekt til å få frem hva han kunne, bygge nettverk og vise engasjement.

– Et rekrutteringsbyrå tok raskt kontakt og det endte med ny jobb som logistikksjef hos R. Bergersen, sier Hauge.

Der kom han senere i kontakt med det nordiske konsernet Amesto, noe som en tid etterpå resulterte i ny ansettelse hos dem.

Et eventyr

Hos Amesto fikk Hauge en jobb som passet han godt, hvor han som systemkonsulent bygde seg opp og fikk jobbe med en rekke store kunder.

– Jeg landet litt i den jobben, det var også da jeg fullførte graden min på fagskolen. Det samme med livet ellers også, vi kjøpte hus, vi kjøpte til og med et boblebad og en hest, smiler Hauge.

Men det var likevel ikke slutt på jobbtilbudene. For på LinkedIn tikket det inn flere tilbud og en dag ringte plutselig telefonen.

– Det var fra Microsoft. Jeg tenkte først at det var tull og avviste flere ganger. Etter hvert forstod jeg at de mente alvor i andre enden, sier Hauge.

Etter diskusjon med familien sin, endte det med jobb som teknisk spesialist for Microsoft i Dublin i Irland. Det ble også med en arbeidsavtale litt utenom det vanlige.

– Vi måtte jo ha med hesten vi nylig hadde kjøpt, så jeg er den første i historien som har fått Microsoft til å flytte en hest fra Norge til Irland, sier Hauge og legger til: – Det er fin historie for dem å fortelle også, med tanke på å vise frem hvor langt de strekker seg for å få kompetansen de ønsker.

Retur

I mai 2022 flyttet Hauge med familien til Irland. Der kom han inn i kontorfasiliteter han aldri hadde sett maken til.

– Det var større enn alt jeg hadde opplevd. Fem restauranter, teknologi i verdensklasse. Det var veldig spennende, sier Hauge.

Han jobbet mot det norske markedet og hadde en arbeidshverdag litt utenom hva som er normen her hjemme.

– Det var ingen åtte til fire-jobb, sier Hauge. Eventyret i Irland varte litt over ett år. Da ble det slutt for mange av de skandinaviske ansatte i Dublin som et resultat av nedbemanninger i teknologisektoren. I juli 2023 ble det derfor retur til Norge.

Nytt kapittel

Logistikk-kompetansen fikk han igjen bruk for da han skulle ha med hest, flyttelass og familie hjem igjen og i forbindelse med å skaffe seg ny jobb. I august var hele familien flyttet hjem og nå har Hauge startet i jobb som seniorkonsulent i selskapet Inspirit365.

Da Ruth ved Fagskolen Innlandet tok kontakt for å spørre om han ville være med på en presentasjon av skolen, var han aldri i tvil om det var noe han ville stille opp for.

– Jeg har hatt et enormt utbytte av det jeg lærte på fagskolen. Det er det valget som resulterte i de innholdsrike årene jeg har hatt og de jeg skal fortsatt ha i arbeidslivet, sier Hauge og legger til: – Der fikk jeg koblet erfaringen jeg hadde med mer teori og det har vært uvurderlig.