Hopp til hovedinnhold

Hovslageren Karl Emil ønsket nye muligheter, de fant han på fagskolen

Karl Emil Engen fra Holmlia i Oslo fant veien til Bygningsvern-studiet ved
Fagskolen Innlandet. Det passet ham perfekt.

Karl Emil Engen
Etter en tid som hovslager ble han lei av å sko hest og fikk lyst til å gjøre noe annet. Karl Emil Engen fra Holmlia i Oslo startet da på veien til å bli tømrer. Foto: Privat

Engen lærte seg tradisjonshåndverk tidlig. I kombinasjon med å være elvepadler ønsket han en fri hverdag ved siden av, og valgte å bli hovslager.

– Det var veldig spennende, og jeg var veldig aktiv. Jeg brukte mye tid på trening og deltok i en rekke konkurranser, blant annet smedkonkurranser i England, sier Engen.

Etter en tid som hovslager ble han lei av å sko hest og fikk lyst til å gjøre noe annet. Han startet da på veien til å bli tømrer.

– Jeg tok svennebrev, men var fortsatt på leting for å finne tilbake til det manuelle i tømreryrket. Jeg ønsket å lage en mulighet for meg selv, litt lik den tiden jeg hadde i smia som hovslager, sier Engen.

Utdanning

Det resulterte i at han søkte seg inn på Bygningsvern sammen med en god venn og kollega.

– Jeg var da ansatt i et firma og drev med oppussing av hus, bygget plattinger og fikset tak. En vanlig tømrerjobb kan du si, sier Engen og fortsetter:

– Etter at jeg kom i gang på Bygningsvern, sa jeg opp jobben og startet et eget firma sammen med kompisen min som jeg også studerte sammen med.

De har nå fullført Bygningsvern-studiene og har fått fart på arbeidsoppdragene i sitt nye firma.

– Nå er øks og høvling en del av hverdagen. Det har gitt oppdrag mye mer i tråd med hva jeg så for meg, sier Engen.

Utvikling

Han er veldig glad for at han fant veien til Bygningsvern. – Du kjenner raskt at du lærer, og du utvikler deg enormt gjennom nettundervisningen, og spesielt på samlingene. Utdanningen er stadig mer praktisk utover i studietiden, og det passer perfekt, sier Engen.

Spesielt likte han at det han lærte på skolebenken raskt kunne omsettes ute, på jobb.

– Det som passer perfekt med studiet er at du får brukt alt du lærer med en gang. Det har vært en stor kompetanseheving for meg som håndverker, sier Engen.

– Du forstår i mye større grad hva du skal se etter når du er ute og du lærer å håndtere riktig verktøy. Du får utbytte av teorien umiddelbart, og hever kvaliteten på arbeidet ditt raskt.

Spennende oppdrag

Ny kompetanse har også gitt tilgang på nye prosjekter.

– Vi har blant annet fått flere prosjekter på forskjellige trekirker i Østerdalen. Disse oppdragene fikk vi gjennom en vi møtte i klassen vår på Bygningsvern, forklarer Engen og legger til:

– Det ble et samarbeidsprosjekt, rett og slett. Han roser klassemiljøet de hadde, spesielt fordi det er god fordeling med tanke på hva de forskjellige studentene skal bruke den nye kompetansen til.

– Min klasse var bredt sammensatt. Det var ikke alle som hadde en ambisjon om å ta med det de lærte for å være utøvende håndverker, men det var mange som hadde behov for kompetansen for å kunne håndtere jobben de allerede hadde på en bedre måte, sier Engen.

Denne sammensetningen mener han har gitt alle en klar fordel.

– Det er kult å se hvordan alle fikk ordnet seg relevante arbeidsplasser. Det har blitt slik man så for seg, og det er jo veldig bra, sier Engen.

Funnet veien

Han ser frem til fortsettelsen med den ferske Bygningsvern-kompetanse i ryggsekken.

– Vi har allerede skaffet oss mange kule jobber og spennende prosjekter. Jeg føler at jeg virkelig har funnet en vei som passer meg, sier Engen.

– Til slutt, hva var det beste med å gå Bygningsvern ved Fagskolen Innlandet?

– Det må være at vi lærte å lære. Vi ble rustet til å stille de riktige spørsmålene og fikk et solid grunnlag til å fortsette utviklingen vår i faget. Vi fikk utvikle oss mens vi holdt på og tok med oss grunnleggende forståelse for fortsettelsen.