En arbeidsulykke medførte at Kjetil måtte finne seg ny jobb. Svaret ble Fagskolen Innlandet
Etter nesten 20 år som rørlegger måtte Kjetil Nybakk finne seg noe nytt å drive med. Det endte med studier og lærerjobb.
Vi spoler tiden tilbake til 2016. Nybakk er på jobb som rørlegger på Bjørkelangen. Om morgenen skal bygget han jobber i gjennomgås. En rekke detaljer skal sjekkes, før arbeidet skal fortsette.
– Jeg skulle gå ned igjen en stige fra andreetasjen. På vei ned skled stigen unna, og beinet mitt ble sakset mellom stigen og betonggulvet, sier Nybakk.
Han skjønte raskt at noe var galt da han kikket ned på beinet sitt.
– Deretter ble jeg hastet til sykehuset på Kongsvinger, der det ble konstatert flere brudd. Det ytre leggbeinet var helt knust, sier Nybakk.
Veien tilbake ble komplisert. Han måtte gjennom flere operasjoner, og det tok over et år før han kunne forsøke å bruke beinet. Deretter startet opptreningen.
– Etter en tid forsøkte jeg meg på jobb igjen, men det var sjanseløst. Smertene var altfor store, sier Nybakk.
Ny retning
Spørsmålet ble derfor: hva skulle han nå drive med? Nybakk hadde 20 års erfaring som rørlegger i forskjellige selskaper. Hva kunne han bruke erfaringen til?
– Etter en lang periode som sykemeldt kom jeg inn i GIVAS (Glåmdal interkommunale vann og avløpsselskap IKS). Der ble det igjen snakk om utdanning, sier Nybakk.
Høsten 2019 begynte han på KEM-linja på Fagskolen Innlandet, fullførte og gikk ut som VVS og klimateknikk-ingeniør i 2021. Derfra gikk turen tilbake i en stilling hos GIVAS.
– Da kontrakten min hos GIVAS nærmet seg slutten, dukket det opp en ledig stilling som lærer ved Fagskolen Innlandet. Det endte med at jeg fikk den, og jeg har vært med på utviklingen av vann- og avløpsteknikk-studiet her siden 2022, sier Nybakk.
– Spennende
Det har passet godt for Nybakk. Han bor like utenfor Kongsvinger, men pendler til Gjøvik for å ivareta jobben som lærer ved Fagskolen Innlandet. Fleksibiliteten, friheten og muligheten for hjemmekontor gjør det mulig.
– Dette har vært en veldig spennende jobb helt fra starten. Det har vært en reise å gå fra praktisk utførende til å formidle faglig helhet, en bratt læringskurve i perioder, sier Nybakk.
Han innrømmer at han brukte litt tid på å finne sin rolle som lærer, men sier at med god hjelp fra kollegaer har det gått fint.
– Her er det veldig kompetente folk med stor interesse for fag og med mye erfaring. Det har hjulpet meg med å videreutvikle min egen forståelse for faget mitt, sier Nybakk som er lærer på forvaltning, drift og vedlikehold (FDV), og vann- og avløpsteknologi.
Ny kollega
Avdelingen Nybakk er en del av er nå på leting etter en ny kollega. Fagskolen Innlandet har en ledig lærerstilling innenfor vann- og avløpsteknologi.
– Hva vil du si til en fremtidig kollega?
– Kom hit og bli med på å utgjøre en forskjell. I et lengre perspektiv vil jobben her resultere i store, positive endringer i prosjekter og utbyggingen av samfunnet rundt oss. Det er et stort etterslep når det kommer til vann og avløp i Norge, og det er viktig at vi bidrar til økt kompetanse, sier Nybakk og fortsetter:
– Vi trenger en fagperson som vil være med på laget, som vil være med å utdanne folk i fagfeltet til å tenke gode, praktiske løsninger. Hjelpe oss med å fremme en tankegang om gode, trygge anlegg med lang levetid, kontra holdningen om å jakte minstekrav og laveste pris.
Nybakk er klar på at du som lærer på Fagskolen Innlandet får mye frihet.
– Du får et fagområde du skal håndtere og en plan for hva studentene skal kunne ved endt studium. Veien dit får du stor frihet til å forme selv, sier Nybakk og fortsetter:
– Dette gir deg også muligheten til å være med å drive faget fremover.
Samarbeid
Han skryter også av miljøet på jobb.
– Dette er en glimrende plass. Her får du kollegaer som er trivelige å gå til, som er åpne, som ønsker å bidra og møter deg med respekt, sier Nybakk og legger til:
– Her er vi gode på samarbeid, og det er gode muligheter for det både på tvers av avdelinger og innad på egen avdeling.
Han håper nå at de med VA-erfaring som har vurdert nytt arbeid, eller kanskje en jobb ved siden av den de har, tar motet til seg og søker.
– Jeg håper at mange vil søke seg hit og bli med på laget, sier Nybakk.