Hopp til hovedinnhold

Et spennende karrierevalg

Selv om hun bare er 25 år, har Julie Heimdahl Stenberg allerede nesten ti års erfaring fra industrien. Arvelig belastet og med en interesse for faget, har hun gjennom målrettet utdanning etablert seg innen salg hos Raufoss Development, samtidig som hun videreutvikler seg gjennom studiet i Maskinteknisk drift (Industriell teknologiledelse) ved Fagskolen Innlandet.

Julie står med en bilkomponent i hendene, sammen med rektor Gard
Sin unge alder til tross, Julie Heimdahl Stenberg har nesten ti år i industrien. Her sammen med rektor Gard Tekrø Rolid. Foto: Kristian Haug

Arv og miljø

En oppvekst med industri tett på og en far med jobb i industrien, bidro til å forme karrierevalget. Julie så tidlig hvor spennende en karriere i industrien kunne være, og hvilke muligheter det kunne gi.

– Vi er jo veldig heldige som holder til i denne regionen, hvor det er ulik type industri som kontinuerlig er i endring, og som gir veldig mange muligheter for jobb, sier Julie.

I 2016 startet hun på TAF-linja ved Raufoss videregående skole, en linje skreddersydd for å utdanne fremtidige ingeniører og ledere innenfor industrien. Her får elevene en teoretisk opplæring kombinert med praktisk opplæring i bedrift. De oppnår en dobbel kvalifikasjon, både fagbrev og realfagskompetanse med fordypning i matematikk og fysikk. På toppen av alt, lønn under utdannelse.

Industrimekaniker

I dag jobber Julie med støtte i salgsavdelingen, men er industrimekaniker i bunnen. Frem til 2023 jobbet hun med drift og vedlikehold av maskiner og utstyr i Raufoss Technology, en ledende leverandør av lettvekts- og chassisteknologi til bilindustrien.

– Jeg er veldig fornøyd med å ha valgt en teknisk retning fordi det åpner så mange muligheter, sier Julie, som er opptatt av å ta de sjansene som byr seg, og som ble anbefalt å søke på en intern stilling.

Både nasjonalt og internasjonalt, og spesielt i denne regionen, vil det alltid være behov for kompetanse, og det er mange ulike bedrifter og bransjer å velge mellom. Faget er kontinuerlig i utvikling, og løpende kompetansepåfyll har blitt mer standarden enn unntaket for de med ambisjoner.

– Det interessante med industrien er at ting alltid er i utvikling. Vi må følge med på helhetsbildet i verden og utvikle oss for å klare å henge med, sier Julie.

Julie Heimdahl Stenberg
– Jeg hadde ikke vært student ved Fagskolen Innlandet om det ikke var mulig å kombinere med jobb, sier Stenberg Foto: Kristian Haug

Jobb og utdanning

Sulten på mer utdanning, i dag studerer Julie Maskinteknisk drift (Industriell teknologiledelse) ved Fagskolen Innlandet, og kombinerer dette med jobb. Her får hun kunnskap om bruk av teknologi for drift og effektivisering av industriell produksjon. Nøkkelord er automatisering, dataanalyse, kunstig intelligens og materialteknologi for å nevne noen.

– For meg var det viktig å få kontinuerlig faglig input uten å måtte flytte eller bruke for mye tid, som jeg hadde gjort ved å for eksempel studere heltid.

– Og jeg hadde ikke vært student ved Fagskolen Innlandet om det ikke var mulig å kombinere med jobb.

Ved å studere på Fagskolen Innlandet har Julie fått klasserommet midt i industriparken. Undervisningen skjer i Læringsfabrikken og det er enkelt å kombinere med jobb i det daglige.

Praktisk undervisning

– Undervisningen er en blanding av klasseromsundervisning, oppgaver og diskusjoner. Metoden er tradisjonell, men kvaliteten er høy. Vi jobber med prosjekter hvor vi løser problemstillinger fra oppdragsgivere, noe som gir praktisk erfaring, forklarer Julie.

Mye av verdien i undervisningen er møtet mellom studenter fra ulike bedrifter. Her får man innsikt på tvers av bedrifter og segmenter, som bilindustri og forsvar. Slik bygger man nettverk, relasjoner og en karriere.

– Spesielt har fagene i ledelse og markedsføring vært nyttige for meg, men også innsikt i bedriftene som de andre studentene kommer fra, fremhever Julie, som innrømmer at det hadde vært spennende å få prøvd seg innen ledelse en gang i fremtiden.

Planer videre

I første omgang er Julie opptatt av faglig utvikling. Læring er morsomt.

– Jeg håper studiet gir meg flere bein å stå på, og muligheter internt. Studiet føles som et steg i riktig retning, påpeker Julie.

Til de som måtte ønske å studere videre ved Fagskolen Innlandet, har hun følgende råd.

– Sørg for at du har tid til å prioritere studiet. Det tar tid og krever en del innsats, men er verdt det hvis du vil holde deg faglig oppdatert og relevant i en bransje som stadig utvikler seg, avslutter Julie.