Fra politimann til veileder: Bjørn hjelper «ungdommen» ut i jobb
Bjørn Slåtsveen har hatt en lang karriere som politimann og politikontakt på Toten. Pensjonist rakk han kun å være én dag før han startet i ny jobb. Selv om han byttet yrke, tok han med seg gleden i å hjelpe andre.
I dag jobber 60-åringen som veileder for unge folk som står utenfor skole eller arbeidsliv. Nylig deltok han på fagdag i veiledning i regi av Fagskolen Innlandet. Lang erfaring til tross, Bjørn er nysgjerrig på ny kunnskap og nye perspektiver på hvordan han kan gjøre en forskjell.
– Jeg ønsker å prøve noe nytt, men samtidig noe som bygger på tidligere erfaringer. En slik utdanning kan gi mange nyttige verktøy i jobben min, sier Bjørn.
En ny vei med LePro
Da Bjørn sluttet som politimann, fikk han raskt tilbud om jobb hos LePro på Lena, en kommunalt eid attføringsbedrift som hjelper mennesker med fysiske eller psykiske utfordringer, og hvor målet er å komme ut i arbeid. I starten jobbet han med HMS og ISO-sertifiseringer, men har etter hvert rettet fokuset mot den menneskelige siden.
– Jeg jobber nesten utelukkende med unge mennesker som har falt utenfor skole og arbeidsliv. Det kan være angstrelatert, sosiale utfordringer eller andre problemer som gjør det vanskelig for dem å finne sin plass. Målet mitt er å hjelpe dem tilbake til utdanning, lærlingplasser eller jobb, forteller han.
Bjørn er en del av et system som ukentlig støtter rundt 30 personer mellom 18 og 30 år. Arbeidet innebærer å legge til rette for aktivitet på dag- og kveldstid. Mange av deltakerne kommer til via NAV, noe som ofte medfører aktivitetsplikt som krav for økonomisk støtte.
– Vårt ansvar er å gi dem noe meningsfylt å gjøre, og hjelpe dem videre. Det handler om å bygge tillit, sier Bjørn.
Nøkkelen er tillit
Gjennom jobben i Politiet har Bjørn sett hvor avgjørende det første møtet er.
– Du kan ødelegge et forhold på to minutter hvis du ikke nærmer deg riktig. Derfor starter vi ofte med et hjemmebesøk. Selv om de er myndige, hjelper det å møte dem i trygge omgivelser og inkludere familien i samtalen, forklarer han.
Mange har utfordringer som gjør det vanskelig for dem å komme seg ut av huset.
– Det viktigste er at ungdommen føler seg trygg og blir møtt med respekt, sier han.
Fagdag som inspirerte
Bjørn har lang erfaring med å møte mennesker i vanskelige situasjoner, men han ønsker alltid å lære mer om hvordan han kan veilede på best mulig måte.
– Fagdagen ga meg nyttige verktøy og en bekreftelse på at jeg er på rett spor. En fin blanding av teori og praktiske eksempler, og jeg fikk nye ideer til hvordan jeg kan jobbe mer effektivt som veileder, sier han.
For Bjørn er det viktig at innholdet i en fagdag er relevant for arbeidshverdagen.
– Jeg er en person som liker å jobbe tett på folk. En slik dag med introduksjon til veiledning gir konkrete løsninger som kan brukes direkte.
Les også: Innføring i veiledning
Solskinnshistorier
Bjørn og kollegene måles på det de kaller formidlingstall, altså hvor mange som får en positiv vending i livet.
– Vi har ofte små solskinnshistorier. Det kan være en som får lærlingplass, begynner på skole eller får sin første jobb. Det gir oss motivasjon til å fortsette, forteller han.
Likevel er det en krevende jobb, og det krever tålmodighet.
– Dette er ikke noe som løses på 14 dager. Du må bruke tid på å bygge tillit og skape et trygt rom. Men når du ser at det fungerer, er det verdt det.
En viktig utdanning
Bjørn anbefaler å ta en utdanning innenfor veiledning til andre som ønsker å jobbe med mennesker.
– Det gir både faglig tyngde og inspirasjon. Jeg tror det er viktig at vi som jobber med veiledning, også utvikler oss og lærer noe nytt. En slik utdanning er et godt sted å starte, sier han.
Selv om Bjørn ikke planlegger full utdanning, er han åpen for flere fagdager i fremtiden.
– Jeg er alltid nysgjerrig på å lære mer. Det hjelper meg å bli bedre i jobben min, og det er de jeg veileder, som drar nytte av det, avslutter han.
Ønsker du å lære mer?
Fagskolen Innlandet tilbyr utdanningen Veiledning i praksis for alle som jobber med mennesker og ønsker å utvikle sin veiledningskompetanse. Innføring i veiledning er en kortere utdanning – modulutdanning – som starter opp i januar 2025.