Fra DreamWorks i Hollywood, til Fagskolen Innlandet og bolig på Kapp
Michael Chang (49) har en unik arbeidskarriere bak seg, i høst ble han en del av laget på Fagskolen Innlandet.
Hvordan havner en dataekspert med røtter fra Kina, oppvekst i Salt Lake City i USA og over ett tiår med jobb i Hollywood for DreamWorks på Kapp? Det enkle svaret på det, er den store kjærligheten.
Michael Chang har en arbeidskarriere litt utenom det vanlige. For etter å ha fullført utdanningen sin ved Universitetet i Utah som dataingeniør, startet det som kan kalles et jobbeventyr.
Pacific Data Images (PDI) i San Francisco, et av de eldste animasjonsselskapene i USA, ble første stoppested. De signerte en avtale med DreamWorks og slik ble Chang en del av animasjonsfilmenes store oppblomstring.
Chang har blant annet vært med å lage filmer som «Antz», «Shrek» og «Madagaskar».
– Det var veldig spennende å være med på. Det var hardt arbeid og tøff konkurranse hele tiden, sier Chang.
Kjærligheten
Blant all jobbingen tok han seg tid til å reise. På en reise til Kina møtte han sin kjære Kristin, som resulterte i flytting til Norge.
– Jeg flyttet til Norge og bodde en periode i Oslo. Vi ønsket å se hvordan ting fungerte mellom oss, sier Chang.
Fra kontor i hovedstaden jobbet han fortsatt i DreamWorks og bidro til oppstarten av det første animerte tv-showet i statene, Sigfried & Roy.
Etter noen år sammen i Norge besluttet han sammen med sin kjære at de to skulle flytte tilbake til USA og til LA i 2003.
Nye eventyr
Der fortsatte Chang å jobbe for DreamWorks i noen år til, før han besluttet å gå videre. Det endte i en rekke ulike spennende prosjekter. Blant annet jobbet han en periode med elektroniske stemmemaskiner og et selskap som leverte software til animasjonsbransjen. Det ble mange spennende prosjekter og reiser verden rundt.
I 2016 var det duket for et nytt kapittel, da fikk han og kona tvillinger.
– Da fikk vi en helt ny logistikk å forholde oss til. Vi kjøpte et hus på Kapp og levde åtte måneder av året i LA og resten på Toten, sier Chang og fortsetter:
– Vi følte vi fikk det beste av to verdener. Sommer og jul på Toten var perfekt og vi fikk det til å fungere lenge, sier Chang.
Men under pandemien innså de at det ikke var praktisk mulig å fortsette med dette livet, og i 2020 besluttet de å flytte helt og fullt til Kapp.
Iskrem
Årene på Kapp har også vært svært innholdsrike. Et av Chang sine prosjekter har vært å lage iskrem.
– En av tvillingene mine har nøtteallergi og selv er jeg laktoseintolerant. Dette utløste et ønske hos meg om å lage en iskrem fri for nøtter og helt laktosefri, sier Chang.
Som med sine andre prosjekter gikk han umiddelbart i dybden og ble en «iskrem-nerd».
– Jeg fokuserte på enkle smaker, tilpasset det norske markedet. Spesielt min kaffeiskrem ble en suksess, sier Chang.
For isen ble så god at han fikk på plass en avtale om å levere is til både kafeen på Peder Balke-museet og Fjorn. Produksjonen har vært så god at han endte med å stifte et eget iskremselskap - Kapp Is.
Lærerlivet
Ikke lenge etter at selskapet ble stiftet, dukket dog en ny jobbmulighet opp. På nett fant han en stillingsannonse fra Fagskolen Innlandet og han bestemte seg for å søke. Den prosessen endte med tilbud om ansettelse og plutselig var han blitt lærer.
– Nå har jeg fokus på å lære meg å være en lærer. Det er en prosess og jeg tar det dag for deg. Jeg håper at min bakgrunn kan være med å inspirere studentene, sier Chang.
Han føler på tilliten han har fått og er innstilt på å gjøre sitt ytterste for å lykkes i den nye jobben.
– Samtidig er det et mål for meg at dette skal bli en god jobb for meg og et sted jeg trives. Jeg har satt meg klare, egne mål for det nye kapittelet i mitt arbeidsliv, sier Chang.
Språk
En viktig ting for Chang er å bli 100 prosent norsktalende.
– Jeg vil ikke at språket skal ende opp med å komme i veien for undervisningen og jobben min som helhet. Jeg liker utfordringer og det innebærer denne jobben også. Jeg må ut av komfortsonen og jeg er spent på fortsettelsen, sier Chang.
Iskremproduksjonen er derfor satt på pause, nå er det jobben som fagskolelærer som gjelder.
– Jeg har et stort ønske om å gjøre en god jobb, og sørge for at studentene får mye tilbake for valget sitt. Jeg bruker erfaringen min fra alle stedene jeg har vært inn i utdanningen.