En fagdag med dystert bakteppe
Fagskolen Innlandet arrangerte 19. mars fagdag for heltidsklassene på bygg, anlegg, VVS og KEM. Temaet var psykisk helse i bygg- og anleggsbransjen.

Psykisk helse i nevnte bransje er et tema som har fått mer oppmerksomhet i senere år. Hvorfor det? Det var ett av mange spørsmål som ble tatt opp under fagdagen.
Bakgrunnen for at psykisk helse ble temaet for fagdagen på Fagskolen Innlandet, var basert på en opplevelse på en samling som Tony Amsrud, lærer på anlegg ved Fagskolen Innlandet, nylig var med på.
– Det var en messe hvor nye produkter i rørbransjen ble presentert. Det jeg tok med meg derfra var ikke det, men temaet psykisk helse, sier Amsrud. I en lunsjpause hadde temaet blitt tatt opp. Historiene som ble fortalt rundt bordet da, satte spor hos Amsrud.
– Det var en som delte en veldig sterk historie om hvordan han hadde mistet en god venn og kollega, sier Amsrud.
Sterke historier
Dorte Ørud Grindvoll, lærer på helsefag ved Fagskolen Innlandet, bidro med faglig påfyll omkring psykisk helse og psykisk immunforsvar. I tillegg snakket hun om tankevirus og hvordan man kan jobbe med seg selv.
Deretter ble det delt sterke historier fra scenekanten. Amsrud delte selv av sine egne erfaringer med å bli sykemeldt på grunn av stress, og om hvordan han måtte jobbe med seg selv for å komme seg igjen etter et samlivsbrudd. Lærer på bygg, Thomas Lundquist, delte også sine erfaringer og refleksjoner om temaet.
Må stoppe

Deretter var det gründer og eier av Dokka Entreprenør, Henry T. Ringvold sin tur. Han har tidligere fortalt sin historie offentlig, om da han møtte veggen.
Studentene på Fagskolen Innlandet fikk høre historien, og den gjorde synlig inntrykk på de fremmøtte.
Hans åpenhet nådde tydelig frem og han var klar i sin oppfordring til studentene.
– Snakk om det. Jeg håper at jeg gjennom å dele min historie, kan hjelpe, sier Ringvold.
Byggebransjen preges av psykiske lidelser og Ringvold synes statistikken er dyster.
– Siste halvår kjenner jeg to fra bransjen som valgte å avslutte livet. Dette må stoppe, sier Ringvold.
Oppfordring
Han er klar på at man må tørre å lete etter rom for å ta opp de utfordringene man står ovenfor i en travel hverdag.
– Hvis noen kjenner seg igjen i det jeg forteller, så husk at det å snakke med noen kan være redningen, sier Ringvold.
Han minnet studentene om at det finnes hjelp å få raskt.
– Jeg håper alle er kjent med 116 123 (Mental Helse sin hjelpetelefon), sier Ringvold.
Gull verdt
John Bratteng, prosjektleder i Betonmast, var også med på fagdagen. Han delt av sine erfaringer og fortalte om hvordan Betonmast jobber med psykisk helse.
Han snakket om sammenhengen mellom det fysiske og psykiske arbeidsmiljøet. Hvordan HMS og verneutstyr er viktig, men at det er like viktig å vite noe om hvordan de ansatte har det.
Else-Renate Zmuda, avdelingsleder bygg, anlegg, BIM og bygningsvern ved Fagskolen Innlandet, var godt fornøyd med fagdagen.
– Jeg føler at vi fikk startet en prosess hos mange, satt noen tanker i system, som du vet at det er behov for, sier Zmuda og fortsetter:
– Vår oppgave som skole er å sørge for at studentene tar med seg gode verktøy til å ta vare på seg selv og de rundt seg. Til det var denne fagdagen gull verdt. Vi ser nå på muligheten til å gjenta denne typen fagdag, også for andre avdelinger her ved skolen, da dette ble et fint og vellykket arrangement.