Fagskoleutdanning i Sør-Østerdal – Et viktig kompetanseløft og regional utvikling
Et samarbeid mellom Karriere Innlandet Sør-Østerdal, Fagskolen Innlandet og lokalt arbeidsliv har som mål å styrke fagskoleutdanninga og øke tilgjengeligheten av høyere yrkesfaglig utdanning i regionen. Slik skal kompetansen heves gjennom etablering av desentraliserte og fleksible fagskoletilbud.

Prosjektet ledes av Sissel Paulsen Sundeng fra Karriere Innlandet Sør-Østerdal. Hun står i spissen for et av regionens mest spennende utdanningsprosjekter, og fra Fagskolen Innlandet har hun med seg Harald Westgaard for å drive markedsføring av fagskoletilbudene. Duoen har bred erfaring fra næringsutvikling og brenner for å løfte kompetansenivået, og sikre at regionen er rustet for framtiden.
– Ambisjonen er å sikre et permanent tilbud for kommunene Våler, Elverum, Stor-Elvdal, Åmot, Trysil og Engerdal, forteller prosjektleder Paulsen Sundeng.
Regionen har et stort og udekket behov for fagskoleutdanning. Det mangler tilbud som fyller gapet mellom fagbrev og universitet. Sør-Østerdal har en lavere andel fagskoleutdannede sammenlignet med andre regioner. Dette prosjektet er et svar på fylkeskommunens strategi for desentralisert og fleksibel høyere yrkesfaglig utdanning.
– Vi har universiteter og høyskoler, men mangler tilbud som gir praktisk og yrkesrettet kompetanseheving, sier Espen André Kristiansen, som er leder i Karriere Innlandet Sør-Østerdal.
Kristiansen har tidligere vært lokalpolitiker. Nå brukes denne erfaringen i et prosjekt han mener får stor betydning for framtida i regionen.
En region med stort potensial
Prosjektet bygger på et forprosjekt initiert av Terningen innovasjonspark, med mål om å tette gapet mellom arbeidslivets kompetansebehov og dagens utdanningsmuligheter. Prosjektet har jobbet mot bedrifter gjennom en aktiv tilnærming med bedriftsbesøk og workshops for å kartlegge behov - nå og i framtiden. Prosjektet har også et tett samarbeid med klynger og nettverk som 6-Kloke i Elverum, Sør-Østerdal interkommunale politiske råd og Elverum Næringsforening. Signalene er at mindre og modulbaserte utdanninger er etterspurt. Korte utdanningsløp som gjør det mulig å kombinere jobb, familieliv og utdanning.
– Bedriftene ønsker kompetanseheving som er fleksibel og tilpasset. Lavere terskel for å komme i gang og formell kompetanse som er attraktiv for arbeidstakere. Vi har opplevd svært god respons fra bedriftsledere og fagforeninger som ser nytten av å bygge kompetanse lokalt, sier Paulsen Sundeng.
Tre satsingsområder med målrettet utdanning
Prosjektet er organisert i tre hovedområder: helse, industri og forsvar. Dette er ikke tilfeldig valgt, men basert på behovene i regionen.
Innen helsefag samarbeider de med kommunene og Sykehuset Innlandet, hvor blant annet klinisk helsefagarbeid tilbys med undervisning lokalt i Elverum.
– Helsevesenet i regionen er under stort press, og vi ser et økende behov for kompetanseheving på flere nivåer, sier Paulsen Sundeng.
Industrielt satses det spesielt på moduler innen produksjonsledelse og teknologisk kompetanse som Industri 5.0.
– I tillegg har vi fantastisk natur og en stor turistnæring, spesielt med Trysil som trekker folk fra hele Europa. Samtidig mangler vi nødvendige kompetansen på høyere yrkesfaglig nivå for å holde tritt med utviklingen i denne næringen, forklarer Kristiansen.
Ambisjoner
Karriere Innlandet Sør-Østerdal har en nøkkelrolle som koblingsfunksjon mellom arbeidsliv, offentlige virksomheter, fagskole og universitet.
– Vårt mål er klart; innen utgangen av 2026 skal Fagskolen Innlandet ha en fast node etablert i Elverum. Det handler om å skape et varig forutsigbart tilbud som næringslivet etterspør og regionen virkelig trenger.
– Da jeg kom inn i prosjektet, var det som å hoppe på et tog i fart, det var allerede stor entusiasme. Det var lett å få med bedrifter, kommuner og andre aktører. Alle ønsker det samme: Et utdanningstilbud som gir konkret verdi og bidrar til at folk ønsker å bli og utvikle seg her i regionen, smiler Paulsen Sundeng.
En investering for fremtiden
– Når prosjektet er ferdig, håper vi at vi har skapt noe som varer. At vi har lagt grunnlaget for at dagens og morgendagens arbeidstakere har kompetansen de trenger for å lykkes, trives og utvikle seg akkurat her i Sør-Østerdal. Det er den beste investeringen vi kan gjøre for framtida, avslutter duoen.
Første modul, «Produksjonsledelse», starter 31. mars med 28 deltakere. Interesserte bedrifter har vært involvert fra starten, noe som har bidratt til entusiasme og forankring.
Om Karriere Innlandet
Karriere Innlandet er en viktig aktør i prosjektet, med ansvar for å tilrettelegge utdanningstilbudet etter regionens behov. Karriere Innlandet tilrettelegger for desentralisert fagskoleutdanning/høyere utdanning, og driver også videregående skole for voksne over 19 år.
Karriere Innlandet er en del av Innlandet fylkeskommune og arbeider også med karriereveiledning og som regional kompetanseaktør. Som regional kompetanseaktør er målsettingen å avdekke regionenes kompetansebehov, samt samarbeide på alle opplæringsnivåer for å dekke samfunnets behov for kompetanse og arbeidskraft i regionen. Karriere Innlandet samarbeider om veilednings- og opplæringstjenester med arbeids- og næringslivet, kommuner og NAV.