Ny lab: «Et skikkelig løft for utdanningen»
– Dette er et lite bidrag i den store klimadebatten. Og det er et stort løft for Fagskolen Innlandet, vi kan tilby en mye bedre utdanning.
Roy Peistorpet og Arild Kvikstadhagen er entusiastiske. Begge underviser de i klima-energi-miljøfagene (KEM) og har deltatt i planlegging og utforming av den nye lab’en. Nå står 150 toppmoderne og nyinnredede kvadratmetere klar og venter på studentene: Her skal det måles og tenkes og jobbes straks korona-restriksjonene slipper taket.
Ventilasjonsaggregat, varmepumper, rør, ventiler, komplette vvs-anlegg, ulike vindustyper – og ikke minst måleinstrumenter: Den nye labben er full av utstyr. Her kan måles tetthet og lekkasje, her kan utføres termografering (avlese temperatur på en overflate), her gjenskapes situasjoner som finnes i svært mange norske bygg.
Økt læringsutbytte
– En lab gir studentene mulighet til å tilegne seg fag på en praktisk måte. Ved å kople teori og praksis skapes læringsutbytte og forståelse. Her kan vi se på og ta på en rekke ulike komponenter og stille inn anlegget slik vi vil, sier Arild Kvikstadhagen. Han peker på at labben bl.a. har både toppmoderne og velbrukte vinduer for å kunne gjenskape realistiske forhold og lekkasjer. Kollega Roy Peistorpet understreker at de fleste bygg i Norge er eksisterende bygg, altså ikke nybygg, og at det dermed er viktig med optimal drifting. Å drifte et bygg med oppvarming og avkjøling krever store ressurser, og kompetanse på dette feltet blir dermed viktig for klima- og miljø-regnskapet både nasjonalt og internasjonalt.
Det er studielinjene KEM (Klima-energi-miljø) og FDV (Forvaltning-drift-vedlikehold) som særlig får glede av den nye labben. Det som tidligere var en bokhandel for fagbøker, er rehabilitert til et funksjonelt og moderne bygg med undervisningsrom, grupperom, et stort laboratorierom og toaletter. Satsingen er stor, prislappen for det hele lyder på rundt 4-5 millioner kroner. Labben skal også utvikles videre; studentene vil få i oppgave å lete etter og beregne forbedringspotensial. Det søkes dessuten om økte midler for å bore en grunnvannsbrønn.
Svært tilgjengelig
Med sin beliggenhet bare drøyt 100 meter fra hovedinngangen på Fagskolen Innlandet vil labben bli svært tilgjengelig og enkel å bruke.
– Dette blir et bygg der vi kan boltre oss og få utvikle oss. Et stort steg framover for både lærere og studenter og fagutdanningen, sier Roy Peistorpet og Arild Kvikstadhagen.