Fagskoleyrker på topp!

Landets mest populære arbeidstakere akkurat nå utdannes på fagskoler.
Bilde
Fagskolestudentene er populære

Etterspurt i arbeidsmarkedet: De mest etterspurte yrkene – målt i antall stillingsannonser på finn.no – er i kategorien «ingeniør» der elektro, automasjon/instrument og mekanisk er tre yrker som utmerker seg. Foto: Tom Kolstad.

Kjære speil på veggen der, hvem er mest populær i landet her?

Glem speilet og eventyret, vi har fått bedre målemetoder: Finn.no har nylig offentliggjort en oversikt over hvilke yrker som de første ukene i 2023 er de mest etterspurte – målt i antall stillingsannonser. Og det er fem stillingskategorier som utpeker seg:

– I disse kategoriene ser vi at det er høy etterspørsel etter kandidatene. Finner du yrket ditt på denne lista, er det altså gode muligheter for ny jobb i vinter, sier Christopher Ringvold, leder for Finn jobb.

Automasjon og elektro

Rikke F. Kristiansen, avdelingsleder elektro og IT Drift
Rikke F. Kristiansen

Øverst på listen står kategorien «ingeniør». Dette yrket omfatter mange ulike fagområder, og de tre som utmerker seg, er elektro, automasjon/instrument og mekanisk. Altså fagområder som er viktige studieområder på Fagskolen Innlandet og andre fagskoler.

– At disse fagfolkene er attraktive, stemmer veldig godt med vårt inntrykk, sier Rikke F. Kristiansen, avdelingsleder elektro og IT Drift på Fagskolen innlandet.

– Spesielt innenfor automasjon merker vi stor pågang. På dette området er det mangel på kompetanse. Få utdannes i dag, og bedriftenes ønske om kompetente fagfolk er større enn tilsiget, det gjelder både nasjonalt og lokalt. Våre studenter er etterspurte, sier Rikke F. Kristiansen. Hun bekrefter også Finn-tallene for elektrofaget, også her er det mange bedrifter som leter etter fagfolk. Kristiansens inntrykk er dessuten at IT-kompetanse nå er sterkt etterspurt, flere bedrifter vil gjerne komme inn og profilere seg på fagskolen.

Får opp øynene

– Vi merker stor interesse. Mange bedrifter har de siste årene virkelig fått opp øynene for fagskolestudenter og deres kompetanse, sier avdelingslederen.

Yrkesfagene kommer generelt godt ut i oversikten som Finn.no har utarbeidet. På 2. plass (altså etter ingeniør) kommer nemlig kategorien «håndverker», der elektrikere, mekanikere og montører utmerker seg. På 3. plass følger salg – før yrkesfagene igjen melder seg: Både på 4. plass innenfor kategorien «Ledelse» og på 5. plass («Rådgivning») er fagområdet bygg og anlegg sterkt etterspurt.