En unik satsing: Læringsfabrikken er i gang
– Veldig hyggelig å få være med på å feire noe nytt, noe innovativt, noe som beveger oss framover, sa Erna Solberg og skrøt av industrimiljøet på Raufoss; en kultur som verdsetter læring, raushet og kunnskapsutveksling mellom konkurrenter. Så trykket hun på startknappen, og dermed var Læringsfabrikken i gang: Skole, industri, topp moderne maskiner og utstyr, kunnskaper, erfaringer, diskusjoner.
Stikkordene er uvanlig mange og gode, og Læringsfabrikken er da også unik. Som landets første i sitt slag skal denne nykommeren gå opp en ny og spennende løype, en løype det stilles store forventninger til: Skole og industri koples tettere sammen enn noen gang, med mål om å utdanne de beste fagarbeiderne for framtiden.
Trykket på startknappen
Det var dermed duket for stor fest, godord og snorklipping – det siste i form av en startknapp - onsdag ettermiddag. Statsminister Erna Solberg hadde altså tatt turen til Raufoss for å markere at noe nytt og viktig sparkes i gang, og fylkesordfører Even Aleksander Hagen, rektor på Fagskolen Innlandet Gard Tekrø Rolid, SINTEF-sjef Alexandra Bech Gjørv, industriledere på Raufoss, lærere, elever og fagarbeidere bidro til å fylle opp lokalene i bygning 5 i Raufoss industripark. For øvrig en park som huser noen av landets teknologisk mest avanserte bedrifter; de ca. 50 selskapene her omsetter for rundt 12 milliarder kroner i året.
Det festdeltakerne fikk se, var romslige lokaler som inneholder avanserte maskiner og annet utstyr. Der studenter og elever vil få oppleve reelle industrielle situasjoner, de vil få opplæring i simulerte fabrikker og produksjonslinjer. Dermed kan teorien forstås bedre fordi den koples med praksis – i et virkelighetsnært fabrikkmiljø.
Fagskolen en viktig deltaker
Fagskolen Innlandet er en viktig deltaker i Læringsfabrikken. Flere av studielinjene på fagskolen vil gjennomføre deler av undervisningen i Læringsfabrikken. Her vil fagskolestudentene få oppleve en unik læringsarena, en møteplass der lærere og studenter får oppleve og videreføre avgjørende kompetanse som finnes hos industriparkens bedrifter. Det digitale og tekniske utstyret muliggjør trening på å planlegge og gjennomføre prosjekter og prosesser. Dessuten skal fagskolens laboratorier for maskinering integreres i Læringsfabrikken.
I de nyåpnede lokalene vil fagskole-studentene også få samarbeide med elever og lærlinger fra videregående nivå og studenter fra NTNU, altså i tillegg til ansatte i industriparken. Raufoss videregående skole har deltatt i etableringen av Læringsfabrikken. I høst skal VG2 Industriteknologi holde til i Raufoss industripark, og deler av undervisningen og de praktiske fagene legges til Læringsfabrikken. På sikt skal alle de videregående skolene i regionen delta i samarbeidet som utvikles her. Også ungdomsskoleelever (fra Vestre Toten) skal ukentlig få undervisning og teknologiske utfordringer i Læringsfabrikken. En satsing statsministeren setter stor pris på:
– Vi ser at en større andel unge søker yrkesfag nå. Jeg er helt sikker på at Læringsfabrikken vil bidra ekstra positivt til dette. Fagutdanning er ingen endestasjon, den er et startgrunnlag, sa Erna Solberg.
Katapult-sentret
Og i bygning 5 finnes enda mer: Samme bygg som huser de nye skolelokalene, huser også MTNC – Manufacturing Technology Norwegian Catapult Centre. Katapult-sentret (som det finnes noen få utvalgte av i Norge) skal være en katalysator og hjelper for norsk industri. Her finnes nemlig flere «mini-fabrikker» med høyteknologisk utstyr der ulike bedrifter kan komme og få testet sine idéer og produkter. På MTNC kan veien fra idé til marked bli betydelig kortere og billigere, og det bedriftsrettede tilbudet i katapultsentret skal nå koples med både fagskole og videregående skole. Studentene vil dermed få møte utstyr og fagfolk i verdensklasse. Mye tyder på at Læringsfabrikken kan få leve opp til navnet sitt.