Fagskolen Innlandet «under angrep»
Under angrep
Beskyttelse av data er en viktig oppgave i en IT-avdeling. Kundedata, forretningshemmeligheter og sensitive opplysninger må sikres mot uønsket besøk. I tillegg må bedriften evne å opprettholde driften ved et cyberangrep. Her fikk IT-studentene ved Fagskolen Innlandet prøve seg i skyttergropa.
- Alternativet er å gjøre dette gjennom en teoretisk tilnærming i klasserommet, men her får studentene en realistisk case i et «øvelsesområde» hvor man må håndtere den faktiske situasjonen mens det skjer, sier avdelingsleder ved Fagskolen Innlandet Rikke F. Kristiansen.
Realistisk tilnærming
- Dette er en del av samarbeidet vi har med Lindbak IT hvor Espen Torseth, som både jobber ved NTNU og i Lindbak IT, fasiliterer øvelsen for våre studenter gjennom en hel dag.
Informasjonssikkerhet er å vurdere og håndtere risiko. Identifisering av trusler, vurdering av sårbarheter og implementering av tiltak for å redusere risiko. De ansatte må være bevisst i deres rolle for å beskytte bedriftens data. Det å gjennomføre regelmessige sikkerhetsopplæring, oppdatere sikkerhetspraksis, samt ha backup- og gjenopprettingsplaner på plass er en del av utdannelsen. Dette er enkelt å lese i en bok, men verre å forholde seg til når det «smeller rundt øra».
To av klassene ved skolen fikk teste seg i NTNU sin Cyber Range. Her fikk de en øvelse om hendelseshåndtering, altså hva som skjer når et angrepene faktisk finner sted, men under kontrollerte former.
Virkelighetsnært
Stig-André Holm og Marius Berger Moshølen var to av studentene ved IT-drift som fikk prøve seg i et sikkerhetsteam på fire personer.
– Det er artig å prøve noe annet enn bare en teori, noe som er praktisk og virkelighetsnært. Og det er jo dette vi faktisk må forholde oss til når vi skal ut i jobb. Blir litt mer action og annerledes enn å sitte i klasserommet!