Hopp til hovedinnhold
Skogsmaskin som løfter bjørkestammer
Foto: Tom A. Kolstad

Skogtekniker

Skogbruket i Norge spiller en viktig rolle for sysselsetting og verdiskapning, både nasjonalt og lokalt. Med klimaendringer og et økende miljøfokus, er kompetanse innen framtidsrettet og bærekraftig skogbruk viktig.

Skogsertifiseringsordningene i skogbruket stiller tydelige og konkrete krav. Fagskoleutdanningen Skogtekniker møter disse utfordringene og gir kunnskap om praktisk planlegging og gjennomføring av skogbrukstiltak.

Studiet har søkelys på framtidsrettet og bærekraftig forvaltning og drift av skogeiendommer og -arealer, og gir kompetanse innen planlegging, gjennomføring, dokumentering og kvalitetssikring av aktuelle skogbrukstiltak og arbeidsoperasjoner ute i felt. Studiet gir en bred skogfaglig innsikt og en forståelse til å drifte og forvalte en skogeiendom.

Hva lærer du?

Følgende emner inngår i studiet:

  • Grunnleggende skogbrukskunnskap
  • Det digitale skogbruket
  • Operasjonelt skogbruk
  • Operativ ledelse, kommunikasjon og økonomiforståelse
  • Hovedprosjekt

Undervisningen er en blanding av forelesninger, ekskursjoner, oppgaver, prosjektarbeid, selvstudium og veiledning både i grupper og individuelt. Du får også mulighet til å arbeide med egen bedrift/forretningsidé. Fagskolen Innlandet samarbeider tett med næringen, og foreleserne er praktiske næringsutøvende.

Skogkurs og Lena-Valle videregående skole bidrar faglig inn i undervisningen. Det legges til rette for noen samlinger ved Lena-Valle videregående skole.

Hva kan du bli?

Utdanningen retter seg mot profesjonelle driftsledere, skogeiere andre ansvarlige for forvaltning og drift av skogarealer, personer i rådgivnings- og driftsapparatet for skogbruket, som skogbruksleder, driftsleder, veileder og skogsentreprenør eller tilsvarende. Sammen med praktisk pedagogisk utdanning (PPU), gir utdanningen gode kvalifikasjoner til å jobbe som faglærer i videregående skole.

Opptakskrav

Det generelle grunnlaget for opptak til fagskole er:

1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/vitnemål fra relevant yrkesutdanning fra videregående skole.

Eller:

2. Søkeren må dokumentere tilstrekkelig relevant praksis, tilsvarende de krav som stilles til fullført og bestått videregående opplæring innenfor et av de godkjente lærefagene som kvalifiserer til opptak til studietilbudet. Praksisen kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning, kurs eller annet. For opptak på grunnlag av dokumentert relevant praksis, må søker være 23 år eller eldre i opptaksåret.

Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass på vilkår om bestått prøve.

Godkjente fagbrev

Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/vitnemål og autorisasjon som:

  • Skogfaget
  • Skogsoperatør
  • Landbruk
  • Gartnerfaget
  • Anleggsmaskinførerfaget
  • Anleggsgartnerfaget

Finner du ikke ditt fagbrev i oversikten? Du kan likevel være kvalifisert på bakgrunn av praksis eller annen erfaring. Ta kontakt med skolen for spørsmål; e-post: radgiver@fagskolen-innlandet.no

Studieavgift

Studieavgift: kr 2 500,- per semester.

Betalingsmåte: Faktureres av studiested

Samlingsdatoer 2025

Samling 1:
Onsdag 19. mars 2025
Torsdag 20. mars 2025
Fredag 21. mars 2025

Samling 2:
Onsdag 23. april 2025
Torsdag 24. april 2025
Fredag 25. april 2025

Samling 3:
Onsdag 11. juni 2025
Torsdag 12. juni 2025
Fredag 13. juni 2025

Samling 4:
Onsdag 10. september 2025
Torsdag 11. september 2025
Fredag 12. september 2025

Samling 5:
Onsdag 29. oktober 2025
Torsdag 30. oktober 2025
Fredag 31. oktober 2025

Samling 6:
Onsdag 10. desember 2025
Torsdag 11. desember 2025
Fredag 12. desember 2025

Med forbehold om endringer.

I tillegg blir det nettbasert lærerstyrt aktivitet noen timer hver uke. Informasjon om dag og klokkeslett for dette kommer senere.

Kontaktpersoner

  • Marit Ruud Skolseg

    Faglig leder landbruk

  • Annette Kjølseth Sand

    Lærer