Studiet er utviklet i samarbeid med bl.a. Norsk Vann som er kommunenes interesseorgan innen VA-sektoren. Studiet gir oppdatert kompetanse innen kommunalteknikk, vannforsyning, avløpsteknikk, hydraulikk og pumper. Studiet kvalifiserer for ledelse av drift, forvaltning, utvikling og oppgradering av kommunale og interkommunale VA-anlegg.
Om studiet
Ferdig utdannede fagskoleingeniører skal kunne planlegge, prosjektere og drive anlegg som forsyner befolkning og industri med rent vann og sørge for forsvarlig håndtering av avløpsvann slik at forurensning ikke forekommer. I tillegg arbeider VA-ingeniørene med å forhindre flom i tettbygde strøk på grunn av regnvann.
Studiet gir innsikt i kjemiske, mekaniske og biologiske prosesser i vann for å kunne velge gode vannkilder og verne vannmiljøet mot forurensning. Man får kompetanse i dimensjonering, bygging og drift av vannledningsnett og avløpsnett for både avløpsvann og regnvann, samt anlegg for rensing av drikkevann og avløpsvann. Dette kombineres med nær kontakt med næringslivet, både i offentlig og privat regi.
Opptakskrav
Det generelle grunnlaget for opptak til teknisk fagskole er:
1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/svennebrev.
Eller:
2. Søkeren må dokumentere tilstrekkelig relevant praksis, tilsvarende de krav som stilles til fullført og bestått videregående opplæring innenfor et av de godkjente lærefagene som kvalifiserer til opptak til studietilbudet. Praksisen kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning, kurs eller annet.
Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/ svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass på vilkår om bestått prøve.
Godkjente fagbrev
- Anleggsrørleggerfaget
- Byggdrifterfaget
- Rørleggerfaget
- Vei- og anleggsfaget
- Veidrift- og veivedlikeholdsfaget
Slik søker du
Søknad til dette studiet sendes rett til skolen, ikke til Samordna opptak. Se søknadsskjema for informasjon om hvordan du søker og hvor søknaden skal sendes.
Klikk her for å laste ned søknadsskjema.
Søknadsfrist: 20. april 2022.
Spørsmål: Ta kontakt med Ingeborg Øyhus Svendsen tlf. 907 03 093 / 61 14 54 00 dersom du har spørsmål om søknad og opptak.
Oppbygging og arbeidsformer
Studiet kombinerer teori og praksis på en spennende og relevant måte, og du vil arbeide både selvstendig og i grupper. Arbeidsformene i studiet omfatter forelesninger, praktiske oppgaver både individuelt og i grupper, problemorientert undervisning, samarbeidslæring, veiledning og tverrfaglige prosjekter i samarbeid med VA-bransjen.
Studiet består av følgende emner:
- Realfag (matematikk, fysikk og kjemi)
- Yrkesrettet kommunikasjon (norsk og engelsk)
- Bedriftsledelse (økonomi, ledelse, markedsføring)
- Bransjelære
- Kommunalteknikk 1
- Forvaltning, drift, vedlikehold, kvalitetssikring og helse, miljø og sikkerhet
- Vannforsyning
- Avløpsteknikk
- Hydraulikk og pumper
- Kommunalteknikk 2
- Hovedprosjekt
Kompetanse og jobbmuligheter
Fagskoleingeniører innenfor VA planlegger, prosjekterer og driver anlegg som forsyner befolkning og industri med rent vann, og sørger for forsvarlig håndtering av avløpsvann (oppsamling og rensing) slik at forurensning av naturen ikke forekommer. Det er et stort behov for driftsoperatører innen vann og avløp, og dette studiet er den første formelle fagutdanningen for driftspersonell til vannbransjen.
Søknad sendes direkte til skolen. Klikk her for å laste ned søknadsskjema.
Søknadsfrist: 20. april 2022.