VVS og klimateknikk (tidligere KEM)
Kravene til inneklima, energieffektivitet og miljø skjerpes stadig, og tekniske anlegg i bygninger blir mer integrerte. Derfor blir kunnskap om energieffektive varme-, kjøle- og ventilasjonsanlegg i bygninger stadig mer ettertraktet.
Denne kompetansen er avgjørende for å ivareta kravene som stilles omkring miljø og bærekraft. Gjennom denne utdanningen blir du fagskoleingeniør innen VVS og klimateknikk, og du får kompetansen til å ta ansvar for prosjektering, planlegging og drift.
Hva lærer du?
Studiet kombinerer teori og praksis, og du vil arbeide både selvstendig og i grupper. Følgende emner gir til sammen 120 studiepoeng:
- Realfaglige redskap (10 stp.)
- Yrkesrettet kommunikasjon (10 stp.)
- LØM-emnet (10 stp.)
- Klima og miljø (5 stp.)
- Energibruk i bygg (5 stp.)
- Byggesaken 1 (5 stp.)
- Byggesaken 2 (5 stp.)
- Dokumentforståelse (5 stp.)
- Bygg og installasjoner (5 stp.)
- VVS-spesialisering (8 stp.)
- Sanitærprosjektering (5 stp.)
- Luftbehandling og komfortkjøling 1 (5 stp.)
- Luftbehandling og komfortkjøling 2 (4 stp.)
- Varmeanlegg 1 (4 stp.)
- Varmeanlegg 2 (4 stp.)
- Styring og automatisering VVS (10 stp.)
- VVS prosjektering med BIM-I (10 stp.)
- Hovedprosjekt (10 stp.)
Utdanningen er utviklet i samarbeid med bedrifter og bransjeorganisasjoner for å være mest mulig relevant for arbeidsmarkedet. Her får du tverrfaglig kunnskap som setter deg i stand til å prosjektere, levere og drifte VVS-tekniske installasjoner i bygg. Studiet gir deg også kompetansen som kreves av ordningen for energivurdering av klimaanlegg.
Undervisningen vil kombinere teori og praksis, og du vil arbeide både selvstendig og i grupper, bl.a. med tverrfaglige prosjekter.
Hva kan du bli?
Du er kvalifisert til ledende stillinger innen salg, markedsføring, prosjektering, energirådgivning, beregning og tegning, drift og vedlikehold av VVS-anlegg. Det er stort behov for kvalifisert kompetanse i bransjen.
Informasjon om tiltaksklasser
Ansvarsrett i tiltaksklasse 2 og 3 i henhold til Plan- og bygningsloven
Endringen i byggesaksforskriften har gjort at fagskoleingeniøren nå kan oppnå ansvarsrett i tiltaksklasse 2 på prosjektering og klasse 3 på utføring. Fagskolene har sammen med næringslivet vært en pådriver for å få til denne endringen, og mener at dette er riktig for å heve kompetansen i byggebransjen. Fagskolen samarbeider tett med næringslivet slik at utdanningen hele tiden er oppdatert med gjeldene regelverk og bransjekrav. Dette gjør at den ferdigutdannede fagskoleingeniøren sitter med siste kunnskap innen de respektive fagfelt.
Ansvarsrett kan kun oppnås dersom en har ett av de tre fagbrevene som gir et rent studieløp fra videregående skole til fagskole og som ligger under Plan og Bygningsloven. Dette gjelder fagbrev fra Rørleggerfaget, Ventilasjons- og blikkenslagerfaget, og Ventilasjonsteknikkfaget.