Forståelse av tidligere tiders bygging er viktig for å løse mange av dagens oppgaver innen restaurering, ombygging og vedlikehold. Studier av den eksisterende bygningen er utgangspunkt for å lære mer om gamle hus, materialvalg og teknikker. Utdanningen skal gi innblikk i, og kompetanse om, blant annet vernefilosofi, bygningsfysikk, tilstandsvurdering, bygningshistorie, lover og regler, materiallære, overflatebehandling og konstruksjoner.
Du vil i løpet av studiet besøke gode fagmiljøer på noen av Norges mest unike læringsarenaer. Ved siden av nettverksbygging, vil du også møte medstudenter fra hele landet som besitter høy kompetanse innenfor bygningsvernet.
Opptakskrav
Det generelle grunnlaget for opptak til teknisk fagskole er:
1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/svennebrev.
Eller:
2. Søkeren må dokumentere tilstrekkelig relevant praksis, tilsvarende de krav som stilles til fullført og bestått videregående opplæring innenfor et av de godkjente lærefagene som kvalifiserer til opptak til studietilbudet. Praksisen kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning, kurs eller annet.
Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/ svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass på vilkår om bestått prøve.
Les om opptakskravene til fagskoleutdanning på Samordna opptak ››
Godkjente fagbrev:
- Bøkkerfaget
- Industrimalerfaget
- Industrisnekkerfaget
- Maler- og overflateteknikkfaget
- Malerfaget
- Murer- og flisleggerfaget
- Murerfaget
- Møbelsnekkerfaget
- Trebåtbyggerfaget
- Trevare- og bygginnredningsfaget
- Tømrerfaget
- Ventilasjons- og blikkenslagerfaget
Les om opptakskravene til fagskoleutdanning på Samordna opptak ››
Oppbygging og arbeidsformer
Studiet gjennomføres som en blanding av forelesninger, veiledning ved arbeid i grupper og veiledning under praktiske øvelser.
Studiet består av fire emner, i tillegg til det avsluttende prosjektet:
- Bygningsvern
- Bygningsfysikk
- Tverrfaglig tradisjonell materiallære
- Tradisjonelle konstruksjoner – tre og mur
- Prosjekt med selvvalgt tema
Kompetanse og jobbmuligheter
Riksantikvaren m.fl. stiller krav til fagskoleutdanning eller tilsvarende kompetanse når de gir tilskudd til arbeid på fredede bygg. Utdanning innen Bygningsvern vil være nyttig i en framtid der klima- og miljøspørsmål blir viktigere og viktigere.
Gjennomføring
Studiet gjennomføres i samarbeid med fagmiljøene på Valdresmusea, Rørosmuseet og Vest-Telemark Museum, med ni helgesamlinger og 16 kveldsundervisningsøkter. Reise og overnatting ordnes av den enkelte student.