Hopp til hovedinnhold
Modul

Rehabilitering og hverdagsmestring

Modulen skal gi kunnskap om og innsikt i rehabilitering og habilitering til de mest vanlige brukergruppene. Studenten får oversikt over og praktiske ferdigheter i bruken av ulike hjelpemidler og velferdsteknologi, samt ulike kartleggingsverktøy og hvordan tilrettelegge for en bedre hverdag for den enkelte. Samarbeidet med pårørende, andre frivillige og ulike nettverks- og interesseorganisasjoner er også en del av dette emnet.

Foto: Jan Tore Øverstad

Utdanningen svarer direkte på Riksrevisjonens funn om at seks av sju kommuner mangler lovpålagt kompetanse på rehabilitering i helsetjenestene.

Det har skjedd en stor endring i tankesettet omkring temaet hverdagsmestring. Vi har vært for opptatt av å treffe riktige hjelpetiltak, snarere enn å kartlegge hva pasienten/brukeren kan få til selv.

Hva lærer du?

Det norske helsevesenet trenger flere fagfolk med spesialisert kompetanse innen rehabilitering, hverdagsrehabilitering og hverdagsmestring. Rehabilitering har som mål å øke livskvaliteten, og det skjer ved bruk av koordinerte og kunnskapsbaserte tiltak som skal øke funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltakelse i utdanning, arbeidsliv og sosiale sammenhenger. Fagområdet er i sterk utvikling og avgjørende for å lykkes med Leve hele livet-reformen.

Følgende temaer inngår i modulen:

  • Rehabilitering og hverdagsmestring
  • Rehabilitering og habilitering av de mest vanlige brukergrupper
  • Ressurser i rehabiliteringsprosessen
  • Praktiske metoder og redskaper i rehabiliteringsprosessen (del 2)
  • Rehabilitering
  • Hjelpemidler og tilrettelegging i hverdagen

Studiet er bygd opp med klasseromsundervisning, studiebesøk, individuelt arbeid og gruppearbeid.

Hva kan du bli?

Modulen vil gi deg kompetanse innen rehabilitering og hverdagsmestring som kan brukes både i kommune- og spesialisthelsetjenesten.

Kontaktperson

Line Narvesen Jørgentvedt

Assisterende rektor og avdelingsleder helsefag

Opptakskrav

Grunnlag for opptak fagskoleutdanning i helse- og sosialfag:

1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/vitnemål fra relevant yrkesutdanning fra videregående skole.

Eller:

2. Søkeren må dokumentere tilstrekkelig relevant praksis, tilsvarende de krav som stilles til fullført og bestått videregående opplæring innenfor et av de godkjente lærefagene som kvalifiserer til opptak til studietilbudet. Praksisen kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning, kurs eller annet. For opptak på grunnlag av dokumentert relevant praksis, må søker være 23 år eller eldre i opptaksåret.

Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass på vilkår om bestått prøve.

Godkjente fagbrev

  • Barne- og ungdomsarbeiderfaget
  • Helsearbeiderfaget
  • Portørfaget
  • Aktivitørfaget

Når er det samlinger?

Fysiske samlinger

31. mars - 2. april 2025
12.-14. mai 2025

Digitale samlinger

Mandager i ukene 12-23 (2025) fra kl. 12.00-15.00. Noen digitale samlinger er lagt opp med oppmøte i dette aktuelle tidsrommet, andre digitale samlinger kan gjennomføres når det passer deltageren best.

Det vil bli gitt arbeidskrav i perioden som må bestås for å få modulen godkjent.

Studieavgift

Studieavgift for dette studiet er kr 400,-.