Hopp til hovedinnhold
Modul

Materialkunnskap og produksjonsmetoder metall

Ønsker du å lære om forskjellige metaller og deres egenskaper? Vil du forstå hvordan metallers karakteristikk påvirkes av ulike legeringselement, produksjonsprosess og behandling? Få den kunnskapen du trenger for å velge riktig materiale basert på design, belastning og bruksområde.

Metallarbeider hos Furnes Jernstøperi
Foto: Jan Tore Øverstad

Modulen gir deg en god forståelse av metallers egenskaper og hvordan materialvalg og produksjonsprosesser påvirker. Du lærer blant annet om substraktive, additive og formgivende metoder, samt relevante lover og forskrifter.

Modulen starter med en tredagers fysisk samling hvor du blir kjent med medstudenter, forelesere og skolen. Dette skaper et trygt miljø som gjør det lettere å delta aktivt i undervisningen når den flyttes til Teams. Etter noen uker med digitale samlinger hver fjortende dag, møtes vi igjen fysisk før modulen avsluttes med flere samlinger på nett. Totalt er det ti Teams-samlinger og to fysiske samlinger på tre dager hver.

Hva lærer du?

Følgende emner inngår i modulen:

  • Materialkunnskap
  • Produksjonsmetoder
  • Kvalitetssikring/HMS

Utdanningen består av forelesninger, bedriftsbesøk, gruppearbeid og praktisk lab-arbeid. Dette gir deg både teoretisk kunnskap og praktisk erfaring, samt innsikt i hvordan teorien anvendes i industrien.

Utdanningen passer for deg som jobber i en industribedrift som benytter metall som materiale.

Hvilken nytteverdi vil du oppnå?

Som arbeidstaker blir du en enda viktigere del av bedriften med økt kompetanse og forståelse for material og produksjonsmetoder.

Du vil kunne bidra til optimalisering, kostnadsreduksjon og forbedret produktkvalitet, samtidig som det fremmer bærekraftige løsninger, ved å utnytte metallets fordeler.

Ved å fullføre denne modulen, blir du godt rustet til å møte utfordringene i dagens industri.

Kontaktperson

Marte Gunleiksrud

Lærer

Kontaktperson

Ingeborg Øyhus Svendsen

Sekretær

Opptakskrav

Det generelle grunnlaget for opptak til teknisk fagskole er:

1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/svennebrev (alle fag-/svennebrev gjelder) eller generell studiekompetanse.

Eller:

2. Søkeren må dokumentere tilstrekkelig relevant praksis, tilsvarende de krav som stilles til fullført og bestått videregående opplæring innenfor et av de godkjente lærefagene som kvalifiserer til opptak til studietilbudet. Praksisen kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning, kurs eller annet. For opptak på grunnlag av dokumentert relevant praksis, må søker være 23 år eller eldre i opptaksåret.

Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/ svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass på vilkår om bestått prøve.

Samlingsdatoer

Fysiske samlinger:
4.-6. mars 2025
19.-21. august 2025

Forelesninger på Teams:
Torsdager i ukene 12, 14, 15, 17, 19, 21, 23, 36, 38, 39.

Med forbehold om endringer.

Modulen starter med forbehold om nok kvalifiserte søkere.