Funksjonsnedsettelse, (re)habilitering og mestring
Denne modulen gir kunnskap om og innsikt i hvordan det er å leve med ulike funksjonsnedsettelser og hvordan mestre dette i hverdagen. Verdiget og deltagelse, samt søkelys på å finne den enkeltes ressurser vektlegges. Studenten får også innsikt i rehabilitering og habilitering på ulike nivåer og i et livsløpsperspektiv.
Utdanningen svarer direkte på Riksrevisjonens funn om at seks av sju kommuner mangler lovpålagt kompetanse på rehabilitering i helsetjenestene.
Vi må fremme et tankesett om helse og deltakelse. Dette gjelder ikke bare de ansatte, men også brukerne, pårørende og samfunnet som helhet. Vi må inn å forebygge slik at pasienter ikke blir sittende å vente på at hjelpetiltak heves. Vi må kartlegge hva de klarer for å heve aktiviteten og utsette funksjonsnedsettelse.
Hva lærer du?
Det norske helsevesenet trenger flere fagfolk med spesialisert kompetanse innen rehabilitering, hverdagsrehabilitering og hverdagsmestring. Arbeidet tar utgangspunkt i den enkelte pasient og brukers livssituasjon, og målet er et samarbeid på ulike arenaer mellom pasient, bruker, pårørende og tjenesteytere. Følgende temaer inngår i modulen:
- Rehabilitering og habilitering
- Rehabilitering på ulike nivåer
- Å leve med funksjonsnedsettelse
- Kommunikasjon for motivasjon og endring
- Praktiske metoder og redskaper i rehabiliteringsprosessen (del 1)
- Pasient- og pårørendearbeid
Studiet er bygd opp med klasseromsundervisning, studiebesøk, individuelt arbeid og gruppearbeid.
Hva kan du bli?
Modulen vil gi deg kompetanse innen rehabilitering og hverdagsmestring som kan brukes både i kommune- og spesialisthelsetjenesten.
Kontaktperson
Line Narvesen Jørgentvedt
Assisterende rektor og avdelingsleder helsefag