Hvordan påvirker relasjon til nærmeste leder den psykologiske tryggheten for fagarbeidere?
Trivsel og god kommunikasjon mellom fagarbeidere og ledere er viktig for en bedrift. Vi ønsker i vårt hovedprosjekt å sette fokus på hvordan lederen kan skape relasjoner og psykologisk trygghet mellom disse gruppene. Utgangspunktet for prosjektet er å belyse viktigheten av psykologisk trygghet, for å skape en bedre arbeidsplass. Vi valgte å sende ut spørreundersøkelse med psykologisk trygghet og kommunikasjon som tema til fagarbeiderne i Skanska Norge As, regionene Midt-Nord, Oslo og Vest for å finne ut hvordan vi som fremtidige ledere kan skape et trygt og godt arbeidsmiljø, slik at bedriften blomstrer.
Vi skal
- Sende spørreundersøkelse til fagarbeidere i Skanska angående kommunikasjon og psykologisk trygghet. Denne undersøkelsen er sendt ut med 4 svaralternativer, for at det skal være enkelt å svare på den.
- Analysere svarene som har kommet inn
- Lese fagteori som er relevant for oss: Jan Spurkeland: Relasjonsledelse og Amy Edmondson: The fearless Organization
- Møte forskjellige instanser for å snevre inn oppgaven og problemstillingen
Metode
Vi har hatt faste interne møter, både lange og korte med agenda. I tillegg har vi hatt møter med bedriftslege, direktør, kompetanseleder og veiledere fra fagskolen. Da vi er nettstudenter, har vi hatt møtene på teams. Vi har gjennomført samskriving gjennom et word-dokument.
Presentasjon av bedrift
Skanska er et av Norges største prosjektutvikler- og entreprenørkonsern med forretningsområder innen bygg, anlegg, eiendomsutvikling og spesialistselskaper.
Les mer på skanska.no
Prosjektår: 2024
Prosjektgruppe
- Hary-Prashath Pageerathan
- Torstein Børset
- Knut Harald Sund
- Jan Thore Nesse