Mekanisk automatisering

Datateknologi har skapt en ny industriell revolusjon som stiller krav til høy tverrfaglig kompetanse hos de som skal jobbe med utvikling av produkter, maskiner og produksjonsprosesser. Studiet skal bidra til å fylle behovet for framtidens kompetanse innenfor konstruksjon, automasjon, robotisering og digitalisering.

Mekanisk automatisering handler om å tilrettelegge for masseprodusert skreddersøm av produkter, fleksibel og automatisk tilpasning av produksjonen, sporing av deler og produkter og digital kommunikasjon mellom deler, produkter og maskiner. Dette innebærer en høy grad av automatisering og et økt samarbeid mellom menneske og maskin.

Planlegging og ledelse er en viktig del av studiet, og gir sammen med den tekniske forståelsen kompetanse til å fylle mange funksjoner og arbeidsoppgaver innenfor moderne industri. Studiet er utviklet av Fagskolen Innlandet i samarbeid med SINTEF og regionalt næringsliv.

Ett av disse kravene må oppfylles:

1. Fullført og bestått videregående opplæring med fag-/svennebrev innen fagretningen teknikk og industriell produksjon, elektro og automasjon. De mest vanlige fagbrevene er: Produksjonsteknikerfaget, bilmekanikerfaget, verktøymakerfaget, automatikk­mekanikerfaget, industrimekaniker­faget, elektrikerfaget, automatiseringsfaget, produksjonselektronikerfaget, elektroreparatørfaget, heismontør­faget, avionikerfaget eller landbruksmekanikerfaget.  Andre fagbrev kan også kvalifisere til opptak. Ta kontakt med skolen.

Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass på vilkår om bestått prøve innen 31. desember første skoleår.

2. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret og kan dokumentere tilstrekkelig relevant praksis tilsvarende aktuell læreplan for godkjent fagbrev. Det kreves også kompetanse i felles allmenne fag tilsvarende de to første årene i yrkesfaglige studieretninger, tilsvarende læreplanene i VG1(GK) og VG2(VK1).

Oppbygging og arbeidsformer

Studiet består av 11 emner som gir til sammen 120 studiepoeng.

1. Realfag (matematikk og fysikk)
  2. Yrkesrettet kommunikasjon (norsk og engelsk)
  3. LØM (ledelse, økonomi, ­markeds­føring)
  4. Innføring i Lean, logistikk og SCM
  5. Innføring i konstruksjon
  6. Innføring i elektroteknikk
  7. Materialkunnskap og industriell ­produksjon
  8. Prosjekt- og kvalitetsledelse
  9. Produktutvikling og konstruksjon
  10. Industriell digitalisering
  11. Hovedprosjekt

Kompetanse og jobbmuligheter

Mekanisk automatisering gir deg kompetanse til å ta en ledende rolle i konstruksjonsarbeid, produktutvikling og produksjons-/vedlikeholdsprosesser i industrien.